Nu i januari är en bra tid för att så chili och paprika. Vi tar en titt i den biodynamiska så- och skördekalendern för att se vilka dagar som passar för att så fruktväxter, alltså exempelvis chili och paprika.
Men inan vi tittar på detta: Vad är egentligen denna kalender för någonting?
Kalendern är en praktisk hjälpreda för att bäst utnyttja de astronomiska krafterna under odlingssäsongen. Att arbeta efter denna kalender ger också struktur åt det löpande arbetet man vet när det passar bäst att ägna sig år rotsakerna och när det är lämpligare att luckra bönorna. För att behålla och bevara bästa kvalitet, vet man när grönsaker och frukt ska skördas.
Livsprocesser sker alltid rytmiskt och inte tekniskt i samma takt hela tiden. Alla sådana rytmer beror på att jorden är en del av ett planetsystem. Jorden som planet vrider sig kring sin axel och vi får dygnsrytmen som människor, djur och växter är anpassade till. Månen cirklar runt jorden och vi får månadsrytmen, med tolv månader per solår. Jorden vandrar runt solen och vi får våra årstider. Människor har alltid lagt märke till, hur månen inverkat på vattnet. Inte bara som ebb och flod utan också på nederbörden, på fisket och på växternas groning. Det finns sedan gammalt traditioner som till exempel bygger på praktiska erfarenheter av att anpassa sådd till nymåne och nedan.
Såkalendern översätts årligen från tyska av Biodynamiska Föreningen i Sverige.
En vetenskapligt intresserad trädgårdsodlare i Tyskland, Maria Thun, började för mer än 50 år sedan undersöka om det låg någon sanning i detta, som också Rudolf Steiner hade nämnt i Lantbrukskursen 1924. Hennes arbete har följts av forskare och utvecklas nu vidare av hennes son Matthias Thun. Efter några decennier stod det klart att samband finns mellan månens gång runt jorden i förhållande till stjärnhimlen.
Denna rytm gör att växterna lägger mest kraft på att utveckla rot, blad, blomma eller frukt, beroende på vilken dag jorden bearbetats innan sådd, hackas och luckras under växtperioden. Skördetillfälle påverkar även kvaliteten i grödan efter denna rytm. En annan rytm för månen är dess stigande och fallande bana på himlavalvet, inte att förväxla med rytmen från nymåne över fullmåne till nedan. Denna stigande och fallande bana påverkar växterna så, att de under stigande bana blir mer saftspända och under fallande bana mindre. Denna insikt används i odlingen. Dalande bana betecknas planeringstid. Då rotar sig plantor bättre och beskärning av fruktträd är lämpligast. Detta känner även många fruktodlare, som inte är biodynamiker till.
I januari så kan vi läsa i kalendern att följande datum passar för att så fruktväxter:
12 januari från kl. 22.00
13 januari fram till kl. 12.00
17 januari från kl. 10.00
18 januari fram till kl. 15.00
23 januari från kl. 11.00
24 januari fram till kl. 02.00
26 januari från kl. 13.00
27 januari hela dagen
28 januari fram till kl 18.00
Under fruktdagarna 12-26 januari passar det dessutom väldigt bra att plantera om fruktväxter. Vi här på Möllekulla satsar på att så nu i januari och plantera om under passande tid i februari.
Det kan verka som hokus-pokus men vi har odlat efter denna kalender i 10 år nu och kan se att växterna blir starkare och skörden hållbarare när vi följer den årliga kalendern. Eftersom att de astrologiska komponenterna ändras hela tiden så kommer en ny kalender varje år. I vår gårdsbutik kan du köpa en aktuell så- och skördekalender. Vi har även ett fint sortiment av ekologiska fröer där många sorter även är KRAV-certifierade.
Lycka till med din odling!
Comments